SER-voorzitter Hamer: “Impact lange termijn van corona voor veel bedrijven onduidelijk”

SER-voorzitter Hamer: "Impact lange termijn van corona voor veel bedrijven onduidelijk"

“De coronacrisis toont ons dat de nauwe verwevenheid in de wereldeconomie Nederland en veel andere landen kwetsbaar maakt wanneer schakels uitvallen in productie- en waardeketens”. Aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer in Metaal & Techniek van juni, uitgave van Metaalunie. 

“We horen we van bedrijven die deelnemen aan het Internationaal MVO convenant voor de metaalsector dat sommige grondstoffen moeilijker of niet te verkrijgen zijn of dat er vertragingen in de toelevering optreden doordat grenzen gesloten zijn”, zegt ze verder. “Ook geldt voor bedrijven in de metaalsector dat kantoorpersoneel vaak thuiswerkt en dat op productielocaties aanpassingen zijn gedaan. Veel bedrijven kunnen nog niet zeggen wat de impact op langere termijn zal zijn”

Volgens Hamer verandert de wereld om ons heen snel. “Kijk alleen al naar de coronacrisis. Sectoren als horeca en toerisme vielen helemaal stil, terwijl er ineens een grote behoefte bestond aan mensen in de distributie. Die snelle veranderingen biedt kansen, maar stelt ook het aanpassingsvermogen van mensen én organisaties op de proef. Maar buiten de coronacrisis zagen we de ontwikkelingen ook al door de technologische ontwikkelingen en digitalisering. Iedereen moet zich blijven ontwikkelen zodat we de uitdagingen van de toekomst aan kunnen. Daarom is de SER door het kabinet gevraagd een actie-agenda op te zetten voor een positieve leercultuur”, zo zegt Hamer in Metaal & Techniek.