ondersteuning mantelzorg

Hoog tijd om met je medewerker in gesprek te gaan over mantelzorg. Belangrijk voor je medewerker en voor jou als werkgever.

Wat is mantelzorg?
De installatiebranche is niet de enige branche die te maken heeft met personeelstekort. Ook de zorg staat onder druk. De vergrijzing en meer mensen die werken, zijn factoren die zorgen voor meer mantelzorgers. Zorg verschuift vaker naar de naaste omgeving van iemand die hulp nodig heeft. Naar buren, familie en partners. Vaak gaat het om concrete zaken zoals:

  • boodschappen doen
  • helpen met douchen en aankleden
  • meegaan naar het ziekenhuis
  • soms eenvoudige, medische taken
  • administratie

Gelukkig pakt iemand dat vaak als vanzelfsprekend op. Maar het heeft wel invloed op iemands functioneren. Het is een extra belasting.

Win-win situatie
Mantelzorg kost jouw medewerker tijd en energie. Iemand is sneller moe. Of ervaart stress door alles wat er geregeld moet worden. De kans dat iemand zich ziekmeldt, vergroot.

Aandacht en begrip van de leidinggevende is hierin van groot belang. Vaak vinden mantelzorgers hun werk een fijne afleiding. Dus is het goed om aandacht te besteden aan de combinatie van werk en mantelzorg. Jij kunt daar echt het verschil maken. Samen werk je aan de duurzame inzetbaarheid. Je voorkomt overbelasting, langdurig verzuim en een burn-out. Winst voor jou:

  • loyale werknemers
  • meer productieve werknemers
  • aantrekkelijk werkgeversmerk
  • concreet beleid op het thema mantelzorg

Gratis adviesgesprek
Maar waar begin je als je voor het eerst een medewerker hebt die mantelzorger is? Om je organisatie en je medewerkers verder te helpen, is er nu een gratis adviesgesprek mogelijk. Je krijgt advies over de ondersteuningsmogelijkheden rondom mantelzorg. Maar ook hoe je mantelzorgers onder je medewerkers herkent en hoe je het gesprek aangaat.

Juist omdat medewerkers ook veel waarde hechten aan hun werk, gaat het vaak om maatwerkoplossingen. Mantelzorg is niet iets wat binnen maand verdwijnt dus het gaat om structurele oplossingen voor jou én je medewerker. Vaak gaat het over flexibiliteit in taken, plaats en tijd.

Heidi Sprekelmeyer is een expert op het gebied van de combinatie tussen werk en mantelzorg. Ze komt graag langs om jou, tijdens een gesprek van ongeveer een uur, informatie en tips te geven  over het omgaan met mantelzorgers binnen jouw organisatie. Dus neem contact op met Heidi voor dat gratis advies gesprek.

Heidi Sprekelmeyer, adviseur Stichting Werk&Mantelzorg
Tel: 06-47024856     E-mail: h.sprekelmeyer@werkenmantelzorg.nl