De weg naar ‘Monteur Matar’

Matar Alhajij (31) vluchtte negen jaar geleden uit zijn geboorteland Syrië. Na twee jaar in Turkije kwam hij in Nederland terecht. Inmiddels werkt hij vol enthousiasme als installateur van zonnepanelen bij Solar Evolution in Naarden. Matar vertelt graag over de stappen die hij zette en over zijn dromen.

'Monteur Matar Alhajij' bij Solar Evolution

“Als je net in Nederland bent, mag je niet werken. Maar zodra het kon ben ik aan de slag gegaan. Eerst heb ik via een uitzendbureau gewerkt, steeds ergens anders. Maar ik wilde graag meer vastigheid. Via de gemeente kon ik een opleiding gaan doen. Ik heb in de techniek gekeken waar mijn interesse zou liggen en dat was eigenlijk gelijk duidelijk: zonnepanelen. Het is een nieuwe toekomstgerichte branche en ik krijg energie van de zon. Ik heb de opleiding tot installateur gedaan en heb gelijk mijn VCA gehaald. En naderhand ook mijn rijbewijs.

Monteur Matar

In de praktijk leer je dit vak pas écht. In het begin vond ik het spannend, zeker het werken op hoogtes. Maar daar heb ik me overheen gezet. Mijn motivatie om te werken was zó groot. Nu werk ik op alle daken, wel veilig hoor, altijd gezekerd of met een steiger. Je leert ook hoe je veilig moet lopen op daken. Wind, dat is het gevaarlijkst. 

Solar Evolution is een hele fijne plek voor me. Mijn leidinggevende denkt niet alleen aan het bedrijf, maar ook aan ons. Ik ben nu zelfstandig installateur voor zonnepanelen, maar ik wil graag verder. Samen met mijn baas heb ik met Miranda (arbeidsmarktcoach van Servicepunt Techniek Midden) gesproken over het volgen van een opleiding tot monteur. Mijn droom is dat ik het hele proces kan uitvoeren, van het leggen van de panelen tot de aansluiting van de omvormers in de meterkast. Monteur Matar, dat moet mijn naam worden. Dan kan ik alles!” 

Toekomstdromen 

“Ik ben in mijn eentje naar Nederland gekomen. Dat moest echt zo zijn. Na alles wat ik heb meegemaakt ben ik zó dankbaar waar ik nu sta. Dat ik heel sociaal ben heeft me geholpen om Nederlands te leren. Je moet het ook echt zelf doen, je huis uit komen en je onder de mensen begeven.  

In Utrecht heb ik veel vrienden gemaakt en ik ga er mijn leven opbouwen met mijn werk en opleidingen. Ik heb woonruimte en in de toekomst wil ik trouwen en een gezin stichten. Ik heb nu echt de Nederlandse mentaliteit. Behalve over belasting betalen, dat doe ik graag. Ik leef nu in een land waar ik veilig ben. Vrijheid is belangrijker dan geld. Ik ben een gelukkig mens. Als je positief denkt, trek je ook positiviteit aan. Dat geloof ik echt!” 

Wil jij ook werken in de techniek? 

Technische installatiebedrijven zitten te springen om gemotiveerd personeel. Meld je nu aan voor een online zij-instroomsessies ‘Ontdek je kansen in de techniek’. Ook als je nog geen technische vooropleiding hebt, maar wel werkervaring hebt uit een andere branche en gemotiveerd bent.

Ben je werkgever met vragen over zij-instromers? 

Wij Techniek Teamwork werkt samen met verschillende regionale partners, waaronder met Servicepunt Techniek Midden. Onze adviseurs arbeidsmarkt staan klaar om jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op via: servicepunt@wij-techniek.nl en 0800 – 6061. Of lees meer over de mogelijkheden via Wij Techniek TeamWork Servicepunt.