Gedeeltelijke lockdown komt hard aan bij ondernemers

7 tips voor ondernemers tijdens de coronacrisis | daar-om.nl

Het is onvermijdelijk dat het kabinet extra maatregelen neemt om de oplopende besmettingen terug te dringen. Het komt hard aan, vooral in sectoren die telkens opnieuw de klappen krijgen. De komende weken moeten we in Nederland daarom alles op alles zetten om de testcapaciteit op orde te krijgen, de routekaarten uit te werken, zodat maatregelen minder grof hoeven te zijn en de handhaving van gedragsregels beter te organiseren’. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de persconferentie van minister-president Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS). ‘Het is goed dat het kabinet aangeeft dat er extra ondersteuning nodig is voor ondernemers die door de gedeeltelijke lockdown worden getroffen.’

‘Gezien het oplopend aantal besmettingen was extra ingrijpen onvermijdelijk. Maar je vraagt nu opnieuw wel heel grote offers van ondernemers en hun mensen’, aldus Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. ‘Dan moet het kabinet ook met dezelfde snelheid over de brug komen met aanvullende ondersteunende maatregelen en de time-out- en stopregeling waar we al een tijd over spreken. Wij blijven er verder bij dat onder de juiste condities ondernemers juist onderdeel van de oplossing kunnen zijn en dáár moeten we op inzetten. De focus moet komen te liggen op wat wél kan, anders is het voor veel bedrijven snel afgelopen.’

Jos Kleiboer, directeur beleid Koninklijke Metaalunie: ‘Het is belangrijk dat de maakindustrie kan blijven doordraaien, met inachtneming van de maatregelen . Wij blijven er daarom op aandringen dat werknemers die klachten hebben snel kunnen worden getest. Thuiswerken is in onze sector heel vaak geen optie. En ook werknemers die kinderen met klachten hebben of via de app te horen krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet iemand moeten snel worden getest. Het kan niet zo zijn dat deze werknemers zomaar tien dagen thuis moeten gaan zitten.’

Slimmere maatregelen
De gedeeltelijke lockdown raakt een groot aantal sectoren, zoals horeca, evenementen, cultuur, reisbranche, detailhandel, transport en toeleverende bedrijven. De komende weken moeten worden benut om het arsenaal aan maatregelen te verfijnen. Idealiter zijn maatregelen effectief, zo min mogelijk schadelijk voor de economie, eerlijk en begrijpelijk. Tegelijkertijd moet de testcapaciteit omhoog en is betere handhaving van de gedragsregels nodig.