Meer vrouwen in de techniek

de jaarlijkse Monitor Techniekpact is gebleken dat het aantal vrouwen op de technische arbeidsmarkt voorzichtig toeneemt. Momenteel oefenen 226.000 vrouwen in Nederland een technisch beroep uit; in 2013 was dit aantal 162.000. Het totaal aandeel ligt pas op 14%. “Van alle werknemers in de technische sector is dus 86% geen vrouw”, constateert Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact met een confronterende nuchterheid in Metaal + Techniek van september uitgave Koninklijke Metaalunie.

“In de meeste sectoren is er meer diversie. Toch zie je dat in de technische sector niet. Ik vind dat je altijd moet streven naar meer vrouwen. Soms kun je ook wel eens denken; het is nu wel genoeg, altijd dat praatje over meer vrouwen. Maar in de technische sector is het beslist hard nodig.” De verhouding man/vrouw is in de metaalbewerking helemaal scheef, wijzen cijfers uit. Koster: “In de metaalsector ligt een enorme kans voor bedrijven die al jaren op zoek zijn naar geschikt personeel. Als je de komende jaren voldoende gekwalificeerd personeel wil krijgen, is het hartstikke slim om in te zetten op die dames.”