Ondernemers zeer tevreden met steun ambassades in coronajaar

Afbeeldingsresultaat voor ondernemers


Nederlandse ondernemers zijn zeer tevreden over de ondersteuning die zij in het buitenland krijgen van ambassades en consulaten. Ze beoordelen de dienstverlening in het coronajaar 2020 met een 9,2. Dit blijkt uit een enquête van MKB-Nederland, VNO-NCW en evofenedex onder exporteurs. De daaraan verbonden Ambassadeprijs is vandaag virtueel uitgereikt en ging naar de ambassades in Kuala Lumpur (kleine post) en in Riyadh (grote post).

Persoonlijke inzet ambassades
Om de twee jaar houden de ondernemersverenigingen MKB-Nederland, VNO-NCW en evofenedex een enquête onder exporteurs met de vraag door welke ambassade of buitenlandse handelspost ze het afgelopen jaar het beste geholpen zijn. De handelsposten helpen ondernemers onder andere met informatie over wet- en regelgeving en procedures, het leggen van contacten met het lokale netwerk, marktinformatie en marktkansen en visa-aanvragen. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers vooral de persoonlijke inzet, proactieve aanpak en directe hulp waarderen van de diplomatieke posten.

Posten onmisbaar voor ondernemers
‘In het voor exporteurs ongelofelijk lastige jaar 2020 zijn er toch bedrijven geweest die de sprong naar een nieuwe markt hebben gewaagd, of die hun supply chain hebben verlegd. Het buitenlandse postennetwerk speelt daarbij een onmisbare rol, zeker voor kleinere bedrijven die zelf het netwerk daarvoor niet hebben. Wij willen alle ambassadeurs en mensen op de posten hartelijk danken voor hun inspanningen. Zeker in dit knotsgekke coronajaar waarin het alle hens aan dek was’, aldus Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

“Het is belangrijk dat ondernemers weten dat het netwerk van ambassades en consulaten ondernemers kunnen helpen! Dat is niet altijd even goed bekend, maar ondernemers die er gebruik van maken waarderen de service van het postennetwerk dus heel hoog”, aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationaal Ondernemen. “Metaalunieleden die bekend zijn met de dienstverlening van het ambassadenetwerk moeten vooral eens contact met mij opnemen. We bespreken graag welke instanties in het internationale netwerk nog verder kunnen helpen met internationale ambities.”

Houd ambassadenetwerk in stand
De posten kennen de situatie in hun land goed. Aangeraden wordt dan ook om altijd een goed contact te hebben op de ambassade of het consulaat in het doelland. De overheid moet daarom het netwerk in stand houden of zelfs laten groeien. Uit het onderzoek komt naar voren dat ondernemers ervoor openstaan om beter ondersteund te worden door het postennetwerk.