Succes verhalen van het SPT : ‘Mensen die zich willen laten omscholen, zijn vaak ontzettend gemotiveerd’

Nieuwsbrief Gemeente Utrecht - Michelle Udo - © Maartje ter Horst-1.jpg
 (Gemiddeld)

Ze verloor haar baan tijdens de coronacrisis. Maar bij de pakken neerzitten? Dat is niets voor Michelle Udo (28). Na een ellenlange zoektocht gooit ze het roer radicaal om: van de grafische sector naar techniek. Nu volgt ze een opleiding Elektrotechniek en leerwerktraject tegelijk. “Ik kies niet snel voor de makkelijke weg.”

Michelle komt net thuis van een frisse dienst in de buitenlucht. “We waren bij een waterbedrijf, waar we oude elektriciteitskabels moesten weghalen bij een ruimte waar chemicaliën zijn opgeslagen. Een spannende klus, omdat je goed moet opletten dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen.” Michelle werkt sinds 2021 als elektromonteur bij Hoppenbrouwers Techniek. “Het avontuurlijke van deze baan vind ik erg leuk. Achter je bureau op kantoor kan er niet zoveel gebeuren.”

Op banenjacht in coronatijd

Dat veilige bureau moest Michelle vorig jaar verlaten. Ze werkte bij een grafisch bedrijf dat mock-ups maakt; op ware grootte nagemaakte modellen van een (nog) digitaal product. “Bijvoorbeeld de nieuwe verpakking van een koffiemerk.” Door de coronacrisis was er te weinig werk en werd Michelle ontslagen. Een nieuwe baan vinden bleek een stuk lastiger dan gedacht. “De moed zakte me na verloop van tijd in de schoenen. Ik wilde absoluut niet in de WW belanden, dus ging ik heel praktisch kijken: in welke sectoren hebben ze nu hard mensen nodig?”

Niet de juiste achtergrond voor techniek

Haar zoektocht kwam uit in de techniekbranche. Bij haar vorige baan deed ze al wat technische vaardigheden op, en dat lag haar wel. “Om mock-ups te kunnen maken moet je ook bouwtekeningen kunnen lezen. Toch werd ik bij sollicitaties steeds afgewezen, omdat ik niet de juiste achtergrond had. Dat vond ik jammer. Daarbij zijn mensen die zich willen laten omscholen vaak ontzettend gemotiveerd. Ik denk dat nog niet alle bedrijven dat doorhebben. Ze zouden zich daar meer voor moeten openstellen.”

Grote switch in carrière

Na de zoveelste afwijzing zocht Michelle hulp bij het Leerwerkloket in Utrecht. “Daar werd ik door de arbeidscoaches echt gezien, én geholpen.” Deze worden gefinancierd vanuit het project ‘De techniek samen de crisis door”, een initiatief van veertien Utrechtse partners, waaronder Servicepunt Techniek, Technologieraad Regio Utrecht en de Provincie Utrecht. Het project is in het leven geroepen om te zorgen dat we voldoende technische vakmensen behouden.

“Dankzij hen mocht ik op gesprek komen bij Hoppenbrouwers Techniek. Als één van de weinige vrouwen in deze sector had ik een streepje voor. Daar hou ik niet zo van, al drukte de leidinggevende me daar op het hart dat ze veel potentie in me zagen. Ik werd aangenomen voor een leerwerktraject van vier jaar. Mijn werkgever betaalt de hbo-opleiding Elektrotechniek.”

Toekomst als engineer

“Eindelijk heb ik weer baanzekerheid! En me vastbijten in iets ingewikkelds, dat vind ik heerlijk. Zo heb ik straks skills die niet veel vrouwen hebben. Dat geeft een kick hoor! In de toekomst zie ik mezelf doorgroeien tot engineer, want als monteur mis ik soms de spierballen. Dikke kabels strippen, bijvoorbeeld, dat kost echt kracht. Maar met mijn talent voor precisiewerk maak ik hier wél indruk. Zo zie je maar, komt mijn grafische achtergrond toch nog van pas.”