Utrechtse Beroepentuin stoomt broodnodige technici klaar

Voormalig kok Joris van Kampen (34 jaar) is hard op weg om een allround installatietechnicus te worden via De Beroepentuin, een innovatief leer-werkconcept. Van Kampen: “Door de coronacrisis was er voor mij geen plek meer als kok bij het restaurant waar ik werkte in Utrecht.” Met hulp van vouchers van de provincie Utrecht vanuit de pilot ‘De techniek samen de crisis door’, kreeg hij een ‘snuffelstage’, een korte opleiding, een veiligheidsdiploma én hulp bij het solliciteren. Per 1 juni krijgt hij nog een ‘training on the job’ bij De Groot Installatietechniek in Houten waar hij uiteindelijk in dienst komt.

Joris van Kampen

Mensen als Van Kampen zijn hard nodig, want er is een groot gebrek aan geschoolde technici. Miranda Lof is arbeidsmarktcoach voor de techniekkandidaten bij De Beroepentuin in Utrecht, waaronder Van Kampen. Zij zet de provinciale vouchers ter waarde van 500 tot 1500 euro in, samen met de loopbaancoach, voor voornamelijk zij-instromers. Voor oriëntatie, scholing en het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden.

Ik hoop dat dit project een vervolg krijgt. Er zijn voldoende zij-instromers met twee rechterhanden en de technieksector staat te springen om een snel en effectief opleidingstraject voor technisch personeel. Binnen dit project kun je ze goed en vlot naar een baan begeleiden, het is een uitkomst.Miranda Lof

Slecht imago

Landelijk staat bijna de helft van de vacatures in de techniek langer dan een half jaar open. Door de vergrijzing stromen technische vakmensen uit en ondertussen kiezen te weinig jongeren voor een techniekopleiding. Het heeft zijn imago tegen: vies werk door een monteur die in een met olie bevlekte overall ligt te sleutelen aan machines. Het beeld is achterhaald, want een moderne onderhoudsmonteur checkt vaak met een laptop storingsanalyses en denkt na over oplossingen. De sector doet van alles om het imago van de technische beroepen te verbeteren, maar er is meer nodig.

Goud waard

Een grote uitdaging waar de provincie Utrecht samen met het Servicepunt Techniek en de Technologieraad regio Utrecht op 1 juni 2020 op insprong met het project ‘De Techniek samen de crisis door’. Deze pilot met vouchers is bedoeld om voor nu en in de toekomst te helpen voldoende gekwalificeerde technische vakmensen te werven. Zij zijn goud waard, zeker in de provincie Utrecht. Denk aan alle extra woningen die gebouwd moeten worden in de regio en aan de grote energietransitie waar de provincie voor aan de lat staat. Daar is voldoende technische expertise voor nodig.

Krachtige formule

Lof: “Via deze pilot help ik de kandidaten binnen een week vanuit het UWV of de gemeenten in de werkplaats bij De Beroepentuin. Die snelheid is geweldig. De eerste twee dagen draait om kennismaken met elektro-, installatie-, infra-, zonnepaneel- en bouwtechniek. Daarna maken de kandidaten in overleg met de leermeesters een keuze en gaat het opleidingstraject van zes weken van start. Ik leg ondertussen een lijntje met een potentiële werkgever binnen mijn netwerk. Maar ook een oude rot als projectcoördinator Frans Bergman van het Servicepunt Techniek heeft een grote techniekvijver. Binnen dit project is daardoor veel expertise, de lijntjes zijn kort en het netwerk groot. Dat maakt het een krachtige formule, waar werkgevers op durven te vertrouwen.”

Miranda Lof, Beroepentuin

Stroomversnelling

En dat vertrouwen, daar schort het nogal eens aan volgens Lof: “Het UWV en gemeenten hebben ook regelingen voor omscholing, maar dan loop ik vaak aan tegen regels en te lange procedures. Soms stopt de financiering bijvoorbeeld na één diploma. Maar met alleen een verplicht veiligheidsdiploma van 200 euro ben je er natuurlijk niet. Dat soort regels haalt de vaart eruit en daarmee het enthousiasme bij kandidaat en potentiële werkgever. Terwijl de werkwijze binnen dit project zorgt voor een stroomversnelling in het selecteren, opleiden en plaatsen van zij-instromers in beroepen als installateur or elektrotechnicus. Ruim 50 mensen stroomden vanaf de start van dit project op 1 juni 2020 al door naar een vaste baan, dat lukt me normaal gesproken niet.”

Switch

Joris van Kampen wordt als zij-instromer omgeschoold tot de vakman die de technieksector in de provincie Utrecht hard nodig heeft. Het lijkt best een grote switch voor zij-instromers, naar een baan in de techniek. Van Kampen ziet dit anders.

Ik hou van werken met mijn handen én samen met collega’s, dat vind je in beide beroepen. Ik ga koelsystemen en brandsprinklers installeren. Ik ben blij met deze mooie kans.Joris van Kampen

Door de baanzekerheid en de goede begeleiding durfde hij de stap aan. “Miranda hielp me tijdens het hele proces, ook nu ik werk heb, kan ik bij haar terecht met vragen.”

Samenwerking

De provincie Utrecht helpt dit project via de Human Capital Agenda (HCA). Die gaat over de samenwerking tussen werknemers, ondernemers, werkgevers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden om te investeren in mensen. Met deze agenda willen deze partners dat ieders talent op de juiste plek terecht komt, ook in tijden van crisis. De provincie Utrecht financiert het volledige voucherproject voor ruim 400.000 euro en het project loopt tot 1 januari 2022. Het Servicepunt Techniek voert het project uit. Dit Servicepunt is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties, O&O fondsen, WergeversServicepunten, leerwerkloketten en het UWV.